kwiecień 2023
Podczas Wielkiego Tygodnia w Hiszpanii przez miasta przechodzą procesje organizowane przez tamtejsze bractwa pokutne z setkmi zakapturzonych nazarenos, grającymi muzykę i przesuwających wielkie platformy. Zasłonięcie twarzy kapturem związane jest z pokutą, przeproszeniem Boga za swojego grzechy. Niektórzy członkowie bractw idą boso, a nawet ciągną za sobą łańcuchy. Warto zobaczyć ten spektakl na własne oczy. Język baskijski nazywany euskera, jest jednym z najstarszych w Europie. Posługuje się nim około 1 miliona ludzi mieszkających na pograniczu Hiszpanii i Francji. Kraj Basków słynie z doskonałej kuchni, w której dominują świeże składniki, takie jak ryby, owoce morza, mięso i warzywa. Najbardziej popularne są bary i restauracje z pintxos, czyli małymi przekąskami. W San Sebastian koniecznie trzeba wybrać się do knajpy La Viña i spróbować palonego sernika baskijskiego. W 1990 roku Santiago Rivera Jimenez, obecny właściciel knajpy, podczas praktyk kulinarnych zrobił delikatny, puszysty i niewiarygodnie kremowy sernik. Później stał się jednym z najbardziej popularnych ciast na świecie. Baskonia znacznie przewyższyła moje oczekiwania. Teraz trzeba pomyśleć nad kolejnymi rejonami Hiszpanii.