• Zaplanowane wyjazdy: Stambuł, Gran Canaria, Turkmenistan
Bolonia, Florencja (Włochy)

marzec / kwiecień 2024

Słowo wstępu

To był krótki weekendowy wyjazd do dwóch włoskich miast. Pogoda trochę nie dopisała. Bo kiedy w Polsce było piękne, niebieskie i pełne słońca niebo, to jak na złość na południu Europy było pochmurnie. W Wielkanoc było pełno turystów. Przy czym we Florencji czasami trzeba się było wręcz przeciskać przez tłumy. Bolonia jest jednak spokojniejszym miastem.

Cenię i lubię oglądać tradycyjne zwyczaje podtrzymywane na świecie. We Florencji w Niedzielę Wielkanocną na głównym placu przed katedrą odbywa się parada "The Scoppio del Carro" ("Eksplozja rydwanu"). Niestety nie udało mi się zobaczyć tego przedstawienia, ze względu na barierki i ilość osób, które zgromadziły się na placu. Tylko nieliczni, głównie osoby z przepustkami lub mające okna z hotelu na plac, mogły zobaczyć pokaz. Nad czym ubolewam, bo jest to coś wyjątkowego.

Kuchnia bolońska okazała się dość ciężka, z dużą ilością dań mięsnych. We Florencji dania były znacznie lżejsze, co mi jednak bardziej odpowidało. Ale jak to we Włoszech - wszystko było dobre lub bardzo dobre. A do tego pyszne toskańskie wino Chianti wchodziło jak woda.

Kiedyś jeszcze będę chciał wrócić w te rejony. Jest tutaj naprawdę dużo ciekawych rzeczy do zobaczenia.

Kilka porad

Transport

  • Oficjalna wyszukiwarka połączeń kolei włoskich dostępna jest na stronie Trenitali. Istnieją jednak bardziej intuicyjne strony pośredników np. OMIO lub trainline. Należy jednak pamiętać, że pośrednicy mogą doliczać jakąś prowizję. Dlatego warto porównywać ceny na oficjalnej stronie i stronie pośrednika.
  • Z bolońskiego lotniska do centrum można dostać się pociągiem Marconi Express. Koszt pojedynczego biletu to 12,80 euro w jedną stronę. Pociąg jedzie około 8-10 minut po drodze zatrzymując się na stacji kolejowej Lazarretto. Kursuje z częstotliwością mniej więcej co 8 minut. Bilety można kupić w biletomacie, choć nie jest to konieczne. Przy wejściu na peron można zapłacić zbliżeniowo kartą płatniczą i skorzystać z systemu Pay & Ride. Bilet/kartę płatniczą odbija się przy wejściu na peron oraz drugi raz po dotarciu do celu. Dlatego biletu nie należy niszczyć podczas podróży, lub trzeba pamiętać którą kartą płatniczą się płaciło przy wejściu.
  • W Bolonii i we Florencji bilety w komunikacji miejskiej można kupować zbliżeniowo odbijając jedynie kartę płatniczą od czytnika przy kierowcy. Wystarczy zbliżyć kartę płatniczą/smartfon/smartwach do kasownika. Jeśli zaświeci się zielona dioda LED, bilet został zakupiony i jest ważny. Jeśli zaświeci się czerwona dioda LED, zakup nie powiódł się. Na każdą kartę i urządzenie można zakupić tylko jeden bilet. Jeśli podróż obejmuje korzystanie z kilku autobusów lub autobusów i tramwajów, przy każdym wejściu do autobusu i tramwaju konieczne jest przyłożenie karty do kasownika. System automatycznie rozpozna używaną kartę i nie będzie pobierał dodatkowych opłat w okresie ważności pierwszego biletu. Po dokonaniu transakcji kasownik nie wystawi potwierdzenia w formie papierowej, a wszystkie odbicia będą widoczne następnego dnia na stronie emv.at-bus.it (dla Florencji/Toskanii). Jeśli spotkasz kontrolera i poprosi cię o okazanie biletu, to pokaż swoją kartę/smartfon/smartwatch.

Informacje praktyczne

  • We Włoszech bardzo popularne jest w restauracjach doliczanie do rachunku czegoś takiego jak "coperto" (nakrycie). Jest to opłata doliczana do rachunku za zajęcia miejsca przy stole. Zazwyczaj wynosi ona od kilku do nawet kilkudziesięciu euro.
  • Prawie wszystkie sklepy i restauracje w centrum Florencji były otwarte w Wielkanoc.
  • Wejście do Teatro Anatomico w Bolonii jest możliwe tylko po zakupie biletów online na stronie midaticket.it/. Koszt to 3,5 euro za osobę. Mi się udało kupić bilety na około 2 godziny przed wizytą.
  • Aktualne informacje na temat podróżowania do Włoch można znaleźć na stronie Ministerstwa Spraw Zagranicznych.

Koszty podróży

Poniżej znajduje się moje bardzo subiektywne porównanie cen zastanych w miejscu podróży do cen jakie mamy w Polsce. Wartość 100% to ceny tak jak w Polsce. Kolor zielony oznacza, że pozycja jest tańsza. Kolor czerwony oznacza, że pozycja jest droższa. Im bliżej 0% tym jest taniej.
Noclegi - 150%
Transport - 120%
Jedzenie - 150%
Bilety wstępów - 100%

Plan podróży

# Plan
Dzień 1Wieczorny przylot z Warszawy do Bolonii (przylot o godzinie.
Dzień 2Zwiedzanie Bolonii.
Dzień 3Przejazd szybkim pociągiem do Florencji. Zwiedzanie miasta w Niedzielę Wielkanocną. Wieczorny powrót szybkim pociągiem do Bolonii.
Dzień 4Poranny powrót z Bolonii do Warszawy (wylot o godzinie 9:00).

Mapa





 

Florencja

 
Widok na centrum z Piazzale Michelangelo
 
Tablica upamiętniająca Julisza Słowackiego, który mieszkał przy Via della Scala 65 w latach 1837-1838.
 
Jedna z ulic w centrum.
 
Arcybiskup Florencji Giuseppe Betori podczas wielkanocnych uroczystości.
 
W Niedzielę Wielkanocną od kilkuset lat przed katedrą odbywa się folklorystyczny pokaz Scoppio del Carro (eksplozja rydwanu). Dokładnie w południe pocisk ze sztucznym gołębiem odpala fajerwerki umieszczone na rydwanie. Podpalenie rydwanu wypełnionego kolorowymi fajerwerkami symbolizuje wskrzeszenie nowego życia i zwiastuje pomyślność na cały rok. Cały pokaz trwa kilkanaście minut.
 
Parada wielkanocna we Florencji
 
Fontana del Porcellino jest najsłynniejszą rzeźbą w mieście - przedstawiająca dzika mającego przynosić szczęście.
 
Zatłoczny średniowieczny Most Złotników (Ponte Vecchio), wybudowany w XIV w.
 
Most Złotników (Ponte Vecchio) jest jedynym ocalałym mostem we Florencji po II wojnie światowej.
 
Restauracja w jednym z zaułków miasta.
 
Kaplica Medyceuszów przy bazylice San Lorenzo.
 
Hala Mercato Centrale, gdzie można spróbować wielu lokalnych potraw.
 
Katedra Santa Maria del Fiore jest jednym z najpiękniejszych kościołów, jakie do tej pory widziałem.
 
Wielkość katedry Santa Maria del Fiore najlepiej widać z placu Piazzale Michelangelo.
 
Wieża Arnolfo w Palazzo Vecchio
 
Matka Boska jako superwoman
 
Perseusz z głową Meduzy.
 

Bolonia

 
Kanał widziany przez okienko na ulicy Via Piella.
 
Portyki przy bazylice San Giacomo Maggiore.
 
W okresie szczytowego rozwoju miasta, to jest około XIII wieku, w Boloniii podobno było do 180 podobnych wież mieszkalnych. Do dzisiaj zachowały się nieco ponad 20. Dwie najsłynniejsze widoczne na zdjęciu, to krzywe wieże "Asinella" i "Garisenda".
 
Dwie najsłynniejsze krzywe wieże "Asinella" i "Garisenda".
 
Głowa diabła na pałacu Salina.
 
Portyki i bramy Bolonii są dzisiaj symbolem i stanowią ważne dziedzictwo miasta.
 
Bazylika św. Stefana w Bolonii jest kompleksem budowli religijnych, zwyczajowo zwanym Siedmioma Kościołami.
 
Krużganek w bazylice św. Stefana, w którym zdaje się, że czas się zatrzymał.
 
Plac św. Stefana
 
Portyki przy Via Farini
 
Wejście do Teatro Anatomico
 
Stoliki przy restauracjach są wystawiane nawet w wąskich uliczkach.
 
Karczochy na stoisku z warzywami.
 
Parmezan pochodzi z regionu Emilia-Romania, którego stolicą jest Bolonia. Natomiast szynka Prosciutto Crudo to jeden z największych włoskich delikatesów.
 
Bazylika św. Petroniusza. Islamscy fundamenaliści dwukrotnie próbowali zniszczyć kościół, ponieważ na XIV-wiecznym fresku znajduje wizerunek Mahometa.
 
Wewnątrz bazyliki św. Petroniusza.
 
Bogato zdobiona fontanna Neptuna z XVI wieku.
 
Pomnik poległych partyzantów bolońskiego ruchu oporu z czasów II wojny światowej.
 
Teatro Anatomico w pałacu Archiginnasio znajduje się na najstarszym uniwersytecie zachodniej cywilizacji. Uniwerystet Boloński został założony w 1088 roku. Z uczelnią związany był między innymi Umberto Eco czy Mikołaj Kopernik.
 
Bogato zdobiona Biblioteka Miejska Archiginnasio.
 

Kuchnia

 
Mortadela to typowa wędlina dla regionu Bolonii.
 
Tortellini in brodo z farszem z mięsa mielonego podane w bulione. Typowe danie kuchni bolońskiej.
 
Lasagne Bolognese z sosem mięsno-warzywnym, parmezanem i sosem beszamelowym jest jednym z najbardziej znanych dań kuchni z regionu Emilia-Romania.
 
W regionie Emilia-Romania popularne są kanapki z róznego rodzaju regionalnymi wędlinami. Na zdjęciu jedno z dań z restauracji Salumeria Simoni Laboratorio.
 
Napolitańska wołowina z makaronem i sosem cebulowym.
 
Makaron Fettuccine Pinocchio z sosem Alfredo i świeżymi truflami, serem parmezan, kurczakiem i szparagami.


 

Komentarze (0):

Nie dodano jeszcze żadnych komentarzy.

Podobne podróże:

Zobacz

Rzym (Włochy) i Watykan

Zobacz luty 2022

Zobacz

Sycylia (Włochy)

Zobacz maj 2016

Zobacz

Rzym (Włochy) i Watykan

Zobacz listopad 2012